Која е целта на прирачникот „Фер родител- Фер дете“

Целта на содржината на прирачникот „Фер родител – фер дете“ е да им помогне на возрасните подобро да ги разберат важноста и улогата на родителството во услови на современото живеење. Се посветува внимание на квалитетот на процесот на растење и развивање на детето и условите за остварување на детските права, што придонесува за заштита на…

Повеќе

БИБЛИОТЕКА

Стрипот за Вечерна забава ви нуди еден поинаков пристап кој може да го промени начинот на размислување на вашето дете и истовремено да ви помогне да се справите со неоговото/ нејзиното предизвикувачкото однесување. Позитивното родителство се учи и прилагодува на возраста на вашето дете.       Please follow and like us:

Повеќе

Новости и настани

Групи за валидација на програмата Проект на ЦИР ВИГОТСКИ со поддршка на Канцеларијата на УНИЦЕФ во Македонија 25 деца на возраст од 6-12 години и 12 родители од ООУ Васил Главинов Велес беа дел… Прочитај повеќе Групи за валидација на програмата Програма ФЕР РОДИТЕЛ – ФЕР ДЕТЕ Групи за валидација на програмски материјали во ООУ…

Повеќе

Чекори на позитивно родителство

ОПИС НА ПРОЕКТОТ „ЧЕКОРИ ЗА ПОЗИТИВНО РОДИТЕЛСТВО“  Цел на проектот: Развивање на позитивно родителска програма и материјали, како методи за поддршка на професионалците и родителите/старателите во насока на јакнење на нивното знаење и градење на вештини за позитивно родителство, односно позитвна комуникација и реагирање во одредени интеракции со детето. Програмата е базирана на принципот на позитивно-родителска методологија,…

Повеќе

Програма

Современото родителство се наоѓа во една специфична состојба и е изложено на многу ризични фактори. Под влијание на разновидните општествените промени, пред родителот се поставуваат нови предизвици за исполнување на родителската одговорност. Притисоците кои ги чувствува родителот поради работниот ангажман, медиумите, јавните служби, другите членови во семејството, пријателите, се одразуваат врз квалитетот на односите и…

Повеќе

Мисијата на проектот ФЕР РОДИТЕЛ – ФЕР ДЕТЕ

ЦИР Виготски со поддршка на Канцеларијата на УНИЦЕФ го спроведува проектот „Чекори за позитивно родителство“. Проектот се спроведува во неколку фази. Во првата фаза се развија материјали за позитивно родителство (програма, прирачник, серија ислустративни материјали), односно се разви програмата ФЕР РОДИТЕЛ – ФЕР ДЕТЕ, како метод за поддршка на родителот за позитивно реагирање во одредени…

Повеќе

За нас

Центарот за интегрална рехабилитација ВИГОТСКИ е непрофитна и невладина хуманитарна организација  основана во 2002 година. Делува во областа на социјалната заштита и подобрување на условите за живот на децата и младите, заштита на животната средина и развивање на демократијата и граѓанското општество, како на локално, така и на национално ниво. На локално ниво (Општина Велес) имаме спроведено и реализирано многубројни активности меѓу кои во последните неколку години ќе ги наброиме: монтирањето на соларни системи во Детската градинка ,,Димче Мирчев,, и иницирање и логистика на проектот за монтирање на соларни системи во Спортската сала ГЕМИЏИИ; проектот за монтирање на забавно-рекреативен парк пред Ј.З.У. Здравен дом; континуирана поддршка на интериерот…

Повеќе